Върховният административен съд отсъди Министерския съвет на и Министерството на околната

...
Върховният административен съд отсъди Министерския съвет на и Министерството на околната
Коментари Харесай

Осъдиха държавата да плати 450 хил. лв. обезщетение след взрива в „Миджур“

Върховният административен съд отсъди Министерския съвет на и Министерството на околната среда и водите да заплатят обезщетение в размер на 450 000 лв. за вреди, породени на родствениците на загинала при тежкия индустриален случай на 1 октомври 2014 година в цех " Миджур ", ведно със законната рента. Решението на съда е дефинитивно, предава.

Делото е по тъжба на трима наследници против решение на Административен съд-Видин, с което са отхвърлени предявените от тях искове против държавното управление и Министерството на околната среда и водите за възнаграждение на всеки от тях обезщетение за нанесени неимуществени вреди, породени със гибелта на тяхната брачна половинка, майка и щерка, вследствие на нелегално безучастие на органи и длъжностни лица.



Според ищците Министерският съвет не е предприел мерки за прекъсване на унищожаването на 1,6 млн. противопехотни мини, импортирани в България от Гърция, макар, че четири неправителствени организации са поискали намесата на кабинета. Роднините на загиналите твърдят още, че кабинетът е бездействал за осъществяване на предоставените му функционалности по управление и реализиране на вътрешната политика на страната.

Ищците прибавят, че Министерство на околната среда и водите не е лишило разрешителното на „ Видекс “ АД за употреба на цех „ Миджур “ в село Горни Лом. А заместник-министърът на околната среда и водите е бил известен с писмо за вноса на противопехотни мини и се задължавал да извърши инспекция.

Върховните съдии одобряват, че прехвърлянето на противопехотните мини е в нарушаване на Конвенцията за възбрана на потреблението, складирането и прехвърлянето на противопехотни мини и за тяхното заличаване. Законът позволява трансфер за унищожаването на противопехотни мини, само че не и за обезвреждането на мините по различен метод.

Съдът приема, че изискванията на контракта са несъвместими с поетите от страната интернационалните отговорности. Според ясните наставления на интернационалния контракт страните би трябвало да унищожават, а не да утилизират противопехотни мини.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР